fbpx

In prezent, performanta energetica a unui imobil joaca un rol din ce in ce  mai important, indiferent ca vorbim de segmentul industrial ori de cel rezidential. Aceasta se reflecta in stabilirea valorii reale a imobilului. Astfel, cresterea sa in urma unui audit energetic poate conduce la o readucere semnificativa a costurilor cu energia si, implicit, la cresterea valorii imobilului.

Din punct de vedere legislativ, incepand cu anul 2013, obtinerea unui certificat energetic a devenit obligatorie, fiind nevoie de acesta in momentul in care se realizeaza o tranzactie de vanzare, cumparare, inchiriere sau receptie a lucrarilor unui imobil pentru cladirile nou construite.

Ce este, mai concret, auditul energetic?

Conform Legii nr. 372/2005 reprezinta totalitatea activitatilor specifice prin care se obtin date corespunzatoare despre profilul consumului energetic existent al unei cladiri/unitati de cladire si, dupa caz, de identificare si de cuantificare a oportunitatilor rentabile de economisire a energiei prin identificarea solutiilor de crestere a performantei energetice, de cuantificare a economiilor de energie si de evaluare a eficientei economice a solutiilor propuse cu estimarea costurilor si a duratei de recuperare a investitiei, precum si de elaborare a raportului de audit energetic.

Care este rolul auditului energetic?

Auditul energetic se realizeaza pentru a se putea stabili, din punct de vedere termic, performantele unui imobil cu obiectivul final de a le imbunatatii. In acest mod se pot propune masuri de reabilitare energetica, alaturi de modul de amortizare a investitiei analizate.

De asemenea, auditorul energetic este persoana care va alege si varianta optima pentru implementare. In mod normal, se propune izolarea anvelopei (pereti exteriori, schimbarea tamplariei exterioare, izolarea terasei si a placii peste subsol) cat si inlocuirea conductelor din subsol.

Ulterior realizarii procedurilor indicate, consumul de energie se poate reduce chiar si cu 50%, amortizarea uzuala a acestei investitii fiind de aproximativ 10 ani.

In plus, ca urmare a rabilitarii sau modernizarii unei cladiri, dincolo de economia de energie, se realizeaza o incadrare intr-o clasa energetica superioara, lucru ce are un impact direct asupra pretului de vanzare sau inchiriere al imobilului respectiv. Nu este de neglijat nici confortul sporit oferit locatarilor.

Ce reprezinta auditul energetic industrial?

In cazul companiilor comerciale si industriale, auditul energetic este cel care permite analiza consumului si stabilirea nivelului de eficienta a unei unitati de productie sau a unei parti din spatiul acesteia. In acest mod se evidentiaza felul in care compania respectiva consuma energia dar se si identifica interventia necesara pentru a optimiza folosirea ei.

Auditul energetic este primul pas in obtinerea unei evaluari de ansamblu a sistemului de productie si se desfasoara in mai multe faze. Pentru inceput se colecteaza si se analizeaza toate informatiile cu privire la utilizarea diferitelor tipuri de energie – electricitate, gaz, etc. Ulterior se contureaza modelul energetic al companiilor si se identifica sistemele de masura ce ar trebui instalate si locul lor de instalare. Aceste sisteme au rolul de a oferi rapoartele initiale, pe baza datelor colectate la distanta.

Pentru companie, realizarea unui audit energetic prezinta numeroase avantaje. In primul rand, ofera o analiza detaliata a nivelului de eficienta. De asemenea, contribuie la cresterea eficientei energetice finale si in imbunatatirea acesteia din perspectiva costuri/beneficii.

Echipa Technosam are autorizatiile necesare dar si experienta pentru a va oferi serviciul de audit energetic, respectand reglementarile legale si asigurand solutii practice.